Nasa në mbrojtje të Tokës nga goditja e një asteroidi

Nasa po fillon një eksperiment të ri. Si do të ishte skenari i ndikimit të saj në rast se zbulohet një asteroid shkatërrues që shkon drejt Tokës?

“Ushtrimi i tryezës” pesë-ditore, i cili fillon këtë javë, do të lejojë që agjencia hapësinore, së bashku me organet e tjera shkencore, të planifikojnë se si do të zhvillohej një situatë emergjente.

Kronologjia e trilluar e ngjarjeve fillon kur astronomët zbulojnë një objekt afër Tokës që mund të vërë jetën në rrezik. Më shumë detaje rreth asteroidit zbulohen ndërsa ushtrimi vazhdon, për të planifikuar zbulimin, misionet e devijimit dhe idetë për të ndihmuar në zbutjen e efekteve të një ndikimi.

Janë dhënë pak informacione për asteroidin imagjinar, me madhësinë e tij që varion nga 35 metra në 700 metra. Kur zbulohet për herë të parë, do të ishte 57 milion kilometra nga Toka, duke iu afruar me 11,000 milje në orë. Ekziston një në 100 ndryshim i ndikimit, pragu për të cilin komuniteti ndërkombëtar ka vendosur të meritojë një përgjigje.

Nasa ka marrë pjesë në shtatë skenarë ndikimi në konferencat e mëparshme që nga viti 2013 dhe tre në bashkëpunim me Agjencinë Federale të Menaxhimit të Emergjencave (FEMA).

Ushtrimet hipotetike të ndikimit të asteroideve na japin mundësi të mendojmë se si do të përgjigjeshim në rast se një asteroid i konsiderueshëm zbulohet të ketë një shans të rëndësishëm për të ndikuar në planetin tonë“,-tha Dr. Paul Chodas, drejtor i CNEOS, në një deklaratë.

“Detajet e skenarit, të tilla si probabiliteti i ndikimit të asteroidit, ku dhe kur mund të ndodhë ndikimi, u lëshohen pjesëmarrësve në një seri hapash gjatë ditëve të konferencës për të simuluar se si mund të zhvillohet një situatë reale.”

Sidoqoftë, ushtrimet e mëparshme nuk kanë qenë të suksesshme. Në vitin 2019, planifikimi i Nasa pa një asteroid imagjinar të gjerë 60 metra duke u përplasur në New York City. Nëse një ngjarje e tillë do të kishte ndodhur në të vërtetë, do të kishte shkaktuar 1.3 milion vdekje nga një ndikim 1000 herë më i fuqishëm se bomba bërthamore e hedhur në Hiroshima.

Sidoqoftë, ngjarja do të jetë një pararendës i vlefshëm për fillimin e Testit të Dyfishtë të Ridrejtimit të Asteroideve të Nasa (DART), i cili është prova e parë ndonjëherë e teknologjisë së devijimit të asteroideve.

DART do të nisë më vonë këtë vit, me një ndikim të planifikuar në asteroidin Dimorphos në 2022. “Ndërsa ndikimet e asteroidit DART nuk paraqesin kërcënim për Tokën, ai është në një vend të përsosur për ne që të kryejmë këtë provë të teknologjisë përpara se të mund të nevojitet në të vërtetë.“-tha Andrea Riley, ekzekutiv i programit DART në Selinë e Nasa.

Burimi: Independent

Me Te Lexuarat

spot_img
spot_img
spot_img